Home » Impotencija, uzroci i lečenje

Impotencija, uzroci i lečenje

Impotencija

Stres, prekomerno uzimanje alkohola, cigareta, lekova za smirenje, su vrlo česti uzroci koji stvaraju probleme sa potencijom a sa kojima se susreću muškarci gotovo svih doba, a posebno sredovečni i oni sariji.

Naravno osim ovih, pa slobodno možemo reći psiholoških problema, impotencija može biti izazvana i fizičkim problemima, a kao najčešći uzrok smatra se slab dotok krvi do penisa.

Erektilna disfuncija ili impotencija je čest seksualni problem koji pogađa mnoge muškarce, a naročito one u poznijijim godinama. Predstavlja nemogućnost postizanja ili održanja erekcije i pored seksualne stimulacije.

Do skoro je ovaj problem, seksualne prirode, tretiran upotrebom snažnih lekova sa svim svojim pozitivnim i negativnim nuspojavama, ili operacijom.

Međutim, dobra vest je da se impotencija uspešno može tretirati neoperativno i bez korišćenja lekova.

Kao posledica fizičkih problema, impotencija se može tretirati kada je izazvana zbog nerazvijenost ili anomalije polnih organa povrede ili bolesti kičmene moždine pri čemu je oštećen centar za erekciju. Impotencija je često propratna pojava nekih težih, hroničnih bolesti, poput na primer dijabetesa, koji iscrpljuju organizam toliko smanjuju opštu vitalnost bolesnika.

Međutim, kada je muškarac normalno razvijen i telesno zdrav, onda impotencija može biti odraz stresa, njegovog emocionalnog stanja ili negativnih osećanja prema partnerki, opterećenih anksioznošću i različitim strahovima.

To može biti, na primer, strah od polne bolesti, od neželjenih posledica koitusa i trudnoća ili pak bojazan da ga druge osobe u toku seksualnog odnosa ne „vide“ ili „čuju”. Zatim, tu je, dobro poznat, strah od neuspeha koji može biti dovoljan uzrok da do stvarnog neuspeha i dođe.

Među uzrocima impotencije važan je još jedan  faktor – autosugestija. Naime, ima osoba koje bez objektivnih razloga same sebi dokazuju kako nisu punovredni muškarci i kako im pri pokušaju seksualnog odnosa, verovatno neće uspeti da zadovolje ženu. Jedan od čestih uzroka takvog mišljenja je opterećenost veličinom polnog organa zbog čega su u stanju da izgrade i tzv. kompleks niže vrednosti. Uzgred, prema poslednjim istraživanjima koja su sprovedena u Americi, prosečna dužina penisa 12.8 santimetara. Ako se uz to, kako kažu stručnjaci uzme i činjenica da je, pored kliltorisa, samo prva trećina vagine osetljiva na stimilacilju, logično je da je ogromna većina muškaraca sasvim dobro „opremljena“ za seksualni život.

Shodno navedenom i terapija za impotenciju se razlikuje.

Pod pretpostavkom da je muškarac motivisan i da želi da sačuva vezu sa partnerkom, terapija je usmerena ka eliminisanju straha i anksioznosti pri čemu se, umesto ovih negativnih emocija forsira želja za opuštanjem i postizanjem zadovoljstva, ali bez zahteva za uspehom po svaku cenu. Osim toga, svakako se može posegnuti i za prirodnim preparatima, poput Macun meda za potenciju. Naime, prema navodima proizvođača ne izaziva neželjena dejstva, a sudeći prema iskustvima onih koji su ga koristili itekako se pokazao uspešnim u rešavanju problema sa potencijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *